Home > Wist je dat?

Wist je dat?

 1. Bij gebarentaalgebruikers de dialogen in hun dromen in gebarentaal gevoerd worden.
  van Balkom, L. J. M. (2011). Uit jezelf! Taal die niet tot spraak komt, vindt in communicatie altijd een uitweg. [Sl: sn].

 2. Doven zeggen geen “Hatsjie” als ze niezen.
  Engelstaligen zeggen “achoo”, terwijl de Fransen liever niezen terwijl ze “atchoum” zeggen, Japanners niezen dan weer met “hakashun” en doven niezen zonder geluid. Het geluidseffect die we maken is cultureel bepaald, in elke taal is het dus iets anders. Bij doven hoor je vooral de ademgeluiden die zij produceren bij het niezen.
  https://www.wtnschp.be/wetenschapsblog/fun-fact-friday/fff-weetjes-gehoor-geluid-en-doofheid/

 3. Dove kinderen brabbelen in VGT net zoals horende kinderen in het Nederlands?
  http://www.mijnkindisdoof.be/brabbelen-vgt

 4. Onze oren blijven groeien, ook nadat de rest van ons lichaam gestopt is met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer op een centimeter in vijftig jaar. (Bron: survivalgids)

 5. Je in elk oor ongeveer 3500 haarcellen hebt die je elk een andere toon laten horen? Vergelijk het met een piano met 3500 toetsen. Elke keer als je een cel verliest, verlies je eigenlijk een toets van je piano. (Bron: survivalgids)

 6. Onze haarcellen in ons binnenoor niet meer herstellen als ze beschadigd zijn? Maar dat het gehoor van vogels en vissen wel herstelt als het beschadigd is? (Bron: survivalgids)

 7. Wist je dat gehoorverlies al tijdens je tienerjaren, vanaf 18 jaar, kan starten?

 8. Wist je dat… sommige mensen walgen van geluid? Dit heet “misofonie” en is letterlijk “het haten van geluid”.

 9. Wist je dat… een hersenletsel gebarentaal op dezelfde manier kan beïnvloeden als gesproken taal? http://taalhelden.org/bericht/wist-je-dat